Gå til hovedindhold
En vanvittig, psykologisk godnathistorie

GÅDEKATALOGERNE - version 2021

- psykologisk spionthriller om tankens kraft

Skrevet til Teater O af dramatiker Jokum Rohde

Se trailers i bunden af denne side

Meddelelse 5. april 2021:
Nedenstående nye spilleplan er nu desværre suspenderet pga. den fortsatte nedlukning og restriktioner for indendørs kulturaktiviter. Det er næsten ikke til at bære, men spilleperioderne med Gådekatalogerne kan ikke gennemføres.

Jokum Rohde har skrevet et vildt værk, som i den grad har fortjent at udkomme i denne spændende iscenesættelse af Maria Kjærgaard-Sunesens og i Christian Friedländers vovede scenografi. GÅDEKATALOGERNE er blevet en anderledes teaterforestilling, der med stort mod og nerve af de medvirkende Victor Marcussen og Anders Valentinus Dam, var helt klar til at indgå i det fællesskab, der er så unikt for teatret, når publikum har indtaget deres plads og rolle i teatersalens lys og mørke. 

Vi håber virkelig at forestillingen kan få et liv og møde publikum på et senere tidspunkt.

Randers Teater 7.-8. april 2021 - aflyst pga. nedlukning
KØB BILLET HER - https://www.randersteater.dk/program/gadekatalogerne/

Teater V i Valby 9.-17. april 2021 - aflyst pga. nedlukning
KØB BILLET HER - https://www.teater-v.dk/forestilling/gaadekatalogerne/

Momentum i Odense 20.-23. april 2021 - aflyst pga. nedlukning
KØB BILLET HER - https://www.place2book.com/da/sw2/sales/event_list/EM9688/gaadekatalogerne

Musikteatret Holstebro 24. april 2021 - aflyst pga. nedlukning
KØB BILLET HER - https://musikteatret.dk/program/gaadekatalogerne/

Svalegangen i Aarhus 27. april - 29. april 2021 - aflyst pga. nedlukning
KØB BILLET HER - https://www.svalegangen.dk/events/gaesteforestillinger/2020-2021/gaadekatalogerne/

GÅDEKATALOGERNE på Turneteater.dk
https://www.turneteater.dk/produktion/gaadekatalogerne/

DE HEMMELIGE GÅDEKATALOGER

Under den kolde krig skrev den russiske, forsker Alistair Vanga værket GÅDEKATALOGERNE – resultatet af et intensivt studie i hypnose, telepati og bevidsthedsudvidende stimuli, der skulle bruges på diplomatiets slagmarker til at læse og besætte fjendens tanker. Men pludselig forsvinder Vanga og hans værk formodes at være gået tabt.

Mange år senere møder vi den forhutlede Stefan Falk, der udfører mindre og fordækte opgaver for den danske efterretningstjeneste. Hans afdøde far, Oberst Ørhn, har kort før sin død, givet Falk til opgave, at rømme en underjordisk base ved Østersøen. En halv kilometer under jorden møder Falk den forsvundne Vanga – et møde der ændrer Falk for altid.

HVEM EJER TANKEN? 

Teater O præsenterer i samarbejde med Teater V og Black Box Theatre et nervepirrende psykologisk skakspil om tankens kraft. GÅDEKATALOGERNE er Hamlet og Patrick Melrose på LSD i et mind blowing univers, der trækker tråde til legendariske film som Dommedag Nu, Inception, Tenet og Shutter Island. På en mission, der har til hensigt at opspore den forsvundne Vanga, kommer en russiskefterretningsagent helt tæt på Falk. Sandheden om hvad der gemmer sig dybt i Falks sind, udvikler sig til et dybdeborende drama om at tilbageerobre Vangas farlige værk. Hvem ejer tanken? Tør vi åbne GÅDEKATALOGERNE og se?

Er du vild med historier, der udfordrer og leger med dine tanker, opfattelse og hjernens dybeste afkroge, så er denne forestilling lige noget for dig!

BAGGRUND

Med udgangspunkt i et oplæg fra Teater Os kunstneriske leder Anders Valentinus Dam, har dramatiker Jokum Rohde begået et foruroligende drama, hvor to hovedroller dyster på manipulation, ord og magt, med dødelige hensigter. På overfladen et spionage-drama om mord og øst-/vestlig balance. Men under overfladen lurer en langt større episk forestilling om svigt, tro og den menneskelig søgen efter mening og længsel efter det guddommelige.

Oplægget lød i enkle træk: Vi lever i en verden, hvor vi oftere og oftere støder på historier, informationer og påstande om at nationer, organisationer, efterretningstjenester mm. forsøger at påvirke folkeopinion, valgresultater og fortællinger/rygter om folkevalgte og valgkandidater – både i egne og andre lande. Det er interessant at lave en forestilling, der udfordrer grænserne for, hvor langt tingene kan gå. Hvis der da er en grænse? Man kan få fornemmelsen af at vi endnu kun har set toppen af isbjerget ift. manipulation, Fake News og organiserede forsøg på undergravning af demokratier og samfund. De værn, sikkerhedsventiler og kanaler man havde under den kolde krig synes ikke længere at eksistere. Attentater mod, og likvideringer af tidligere tiders spioner og agenter fører til udvisninger af diplomater og lukninger af ambassader. Hvor kan vi være på vej hen, i en tid, hvor dem der kontrollerer meninger, tanker og handlinger, stadig får mere og mere magt?

GÅDEKATALOGERNE er blevet et nervepirrende, psykisk drama om fortrængte minder, skjulte personligheder, dyb europæisk historie og en sort magiker, Alistair Vangas leg med guddommelighed gennem sit psykiske gidsel, den skizofrene Stefan Falk. 
Skuespillet er en kombination af stramt retorisk kammerspil og bevidsthedens grænseløse spil i tid og rum. En vanvittig vovet leg med det underbevidste. Det er blevet til en rå og sjælden voldsom tekst, der på samme tid indeholder et lyrisk og poetisk billedskabende sprog, der vækker et rystende, moderne værk til live. Læg hertil den europæiske stjerne-scenograf Christian Friedländers visionære billeder af gammel glemt psykisk forskning og europæisk historie, samt den ambitiøse instruktør Maria Kjærgaard-Sunesens sans for en fysisk-visuelt orienteret tilgang til den dramatiske tekst, der efterstræber et sanseligt og tre-dimensionelt scenesprog – og omridset af en ny type teateroplevelse toner frem.

GÅDEKATALOGERNE sniger sig ind i det primitive ur-center af sindet – krænger det fortrængte ud og piller de pæne meninger ned. Her finder vi en helt ny orden i det dystopiske, katastrofale og fortabte. Gud har drejet nøglen om og i GÅDEKATALOGERNE søger vi, hvad der står tilbage.

Vi tror på at denne forestilling, med spænding og visualitet, vil vække en fascinerende gru i sit publikum. At den vil ramme dybt ned i centralnervesystemet af borgerligheden og være en ny og anderledes teateroplevelse i det danske teater- og teaterforeningslandskab.

Voksenforestilling - minimum 16 år

Produceret af Teater O i samarbejde med Teater V i Valby og Musikteatret Holstebro

Støttet af Aarhus Kommune, Becket Fonden og Dansk Skuespillerforbund

Idé: Anders Valentinus Dam og Jokum Rohde
Dramatikker: Jokum Rohde
Instruktør: Maria Kjærgaard-Sunesen
Scenoraf: Christian Friedländer
Lyddesign/komponist: Johannes Eberl Smed
Lysdesign: Anders Kjems
Forestillingskonsulent: Pelle Koppel
Produktionsleder: Morten Birk
Afvikler: Steffen Brandt
PR: Teater O, Svalegangen, Randers Teater, Musikteatret Holstebro og Teater V
Administration: Dorte Wittrock

Medvirkende: Victor Marcussen og Anders Valentinus Dam

Optaget i Garantiordningen i sæson 2021/22 og 2022/23

Download pressebillede