Om Teater O

I 2006 begyndte skuespillerne Lars Dammark og Anders Valentinus Dam at skrive og prøve på forestillingen "Europamesteren", som fik premiere på den årlige børne og ungdomsteaterfestival i april 2007. Forestillingen blev en massiv succes og den blev både Reumertnomineret vandt senere Teaterforeningernes pris for bedste ungdomsforestilling. "Europamesteren" og dens succes blev startskudet til et helt nyt teater på den danske ungdomsteaterscene - Teater O.

Teater O er et repertoireteater for ny dansk dramatik, idéudviklet og skrevet af Lars Dammark og Anders Valentinus Dam. Lars og Anders har indtil nu skrevet de fleste af teatrets forestillinger - enten sammen, hver for sig eller i samarbejde med instruktørerne på de enkelte forestillinger. I de senere år, har vi åbnet for at spille forestillinger af andre dramatikere - det gjorde vi med Thomas Markmanns Kammerater, som han skrev til, og i et tæt samarbejde med Lars og Anders, der også udgjorde de medvirkende i forestillingen. I 2021 producerer vi en ny voksenforestilling Gådekatalogerne, skrevet af Jokum Rohde til Teater O. Anders og Jokum har samarbejdet om en idé, der ligger til grundlag for teksten, som Jokum er dramatiker på.

Det er først og fremmest de gode, nærværende, morsomme, skræmmende og ikke mindst rørende historier der er Teater Os varemærke. Og ikke mindst en flydende dialog med mundrette replikker, som rammer både unge og voksne i alle aldre, er det der kendetegner de to skuespilleres/dramatikeres tekster. Kombinationen mellem at Lars og Anders både skriver, medinstruerer, står på scenen, er med til at udvikle scenografier, og udgør den kunsteneriske ledelse har siden begyndelsen i 2006 gjort at teatret har skabt nogle af de mest anerkendte og roste ungdomsforestillinger. Det betyder at Teater O i dag hører til i den absolutte top indenfor det turnerende og opsøgende børne og ungdomsteater i Danmark. Vi laver mellem 120 og 160 opførelser pr. sæson fordelt mellem vores nyproduktioner og turnerende repertoireforestillinger. Alle teatrets produktioner er stadig aktive og kommer jævnligt på turné. Dette gælder også debutforestillingen "Europamesteren" som efterhånden har rundet 300 opførelser.

(Læs om alle forestillingerne under fanebladet "Forestillinger" og tjek billeder, anmeldelser og undervisningsmateriale)

Det er vores målsætning at fortsætte med at skrive gode, nære historier og give dem en genkendelighed og en kerne man som (ungt) menneske kan identificere sig med. Samtidigt forsøger vi altid at give historiene et større verdensperspektiv og nogle mere komplekse dilemmaer, som kan tage udgangspunkt i temaer eller fortællinger om krig, fred, kærlighed, sorg, forbrydelse, misbrug, jagten på lykken eller noget helt helt andet. Til alle forestillinger udvikler vi et spændende undervisningsmateriale , som lærere i folkeskolen og i gymnasiet frit kan downloade og benytte både før og efter eleverne ser forestillingen.

Teater O er hårdtslående, rørende og nærværende teater med dybde og nerve for børn, unge og voksne. Eller som vi plejer at sige: Det er drengerøvsteater hvor pigerne vil elske at kigge med. Vi har en legende spillestil med tempo, timing, humor og filmisk skarpt klippede scener. Kontakten til publikum er altid helt konkret - ligegyldigt hvilken forestilling og i hvilket teaterrum eller gymnastiksal, er vi der altid 'lige her og nu' for at fortælle det tilstedeværende publikum en fantastisk historie.

Teater O er hjemmehørende i Aarhus, men som turnerende teater ser vi naturligvis hele Danmark som vores arbejdsplads. Vi samarbejder med nogle af de bedste i branchen lige fra skuespillere, instruktører, scenografer, lyd og lysdesignere og produktionsfolk og samtidigt søger vi hele tiden at samarbejde med andre teatre rundt om i landet. Heriblandt skal nævnes Nørregaards Teater i Odense og Black Box Theatre i Holstebro.Vi har efterhånden haft et flerårigt samarbejde med disse to teatre og har også planer sammen med dem i årene fremover. 

Teater O - Kunstnerisk ledelse
Lars Dammark og Anders Valentinus Dam

Admimistrator
Dorte Wittrock

Teater O - Bestyrelsen
Henrik Skov Nielsen - Klaus Andersen - Jesper Søefeldt

Teater O i tal og årstal

Sæson 2019/20 Massiv turné med repertoireforestillingerne "Så er det endelig Hjul", "Tango", "#Fremtidenog "Hvis det var her!". Skrivning og produktion af ny forestilling "Alting er mit". Støtte fra PSU - i alt 1.000.000,-

Sæson 2018/19 turné med repetoireforestillinger, skrivning produktion og spilleperioder med "Så er det endelig Hjul", "Tango" og "#Fremtiden". Støtte fra PSU og Aarhus Kommune - i alt 1.550.000,-

Sæson 2017/18 turné med repetoireforestillinger, skrivning, produktion og spilleperioder med "Hvis det var her!". 
Støtte fra PSU, Aarhus Kommune, Wilhelm Hansen Fonden og Spar Nord Fonden - i alt 1.635.000,-

Sæson 2016/17 turné med repetoireforestillinger, skrivning produktion og spilleperioder med "Kammerater!". 
Støtte fra PSU og Aarhus Kommune - i alt 1.575.000,-

Sæson 2015/16 turné med repetoireforestillinger, skrivning, produktion og spilleperioder med "Kapløbet" og "I Udkanten". 
Støtte fra SKU og Aarhus Kommune - i alt 1.550.000,-

Sæson 2014/15 turné med repetoireforestillinger, færdiggørelsesproduktion af "Som I Himlen" med 4,5 ugers spilleperiode, samt skrivning, produktion og spilleperioder med "Halbal!". Støtte fra SKU og Wilhelm Hansen Fonden - i alt 1.575.000,-

Sæson 2013/14 turné med repetoireforestillinger, færdiggørelsproduktion af "Kærligheden overvinder alt!" samt halv produktion af "Som I Himlen". Støtte fra SKU - i alt 1.500.000,-

Sæson 2012/13 turné med repetoireforestillinger samt skrivning og produktion af "En blærerøvs historie" og halv produktion af "Kærligheden overvinder alt!". Støtte fra SKU og Aarhus Kommune - i alt 2.100.000,-

Sæson 2011/12 turné med repetoireforestillinger samt skrivning og produktion af "Emigranten" og "Jago - øje for øje...". 
Støtte fra SKU, Aarhus Kommune og Bikuben Fonden - i alt 975.000,-

Sæson 2010/11 turné med repetoireforestillinger samt skrivning og produktion af "360°".
Støtte fra SKU, Aarhus Kommune og Bikuben Fonden - i alt 900.000,-

Sæson 2009/10 turné med repetoireforestillinger samt skrivning og produktion af "goodbye&farvel!". 
Støtte fra SKU, Aarhus Kommune, Bikuben Fonden og Wilhelm Hansen Fonden - i alt 725.000,-

Sæson 2008/09 turné med "Europamesteren" samt produktion af "Knockout!". 
Støtte fra SKU og Aarhus Kommune - i alt 525.000,-

Sæson 2007/08 turné med "Europamesteren" samt manusskriptskrivning af "Knockout!"

Sæson 2006/07 manuskriptskrivning og produktion af "Europamesteren". 
Støtte fra Aarhus Kommune - 75.000,-