GÅDEKATALOGERNE
PSYKISK TEATER BAG FLØJLSTÆPPET

GÅDEKATALOGERNE

Skrevet til Teater O af dramatiker Jokum Rohde

Ur-premiere på Svalegangen i Aarhus 27. februar 2021spiller til og med 12. marts 2021
KØB BILLET HER - https://www.svalegangen.dk/events/gaesteforestillinger/2020-2021/gaadeka...

Randers Teater 16.-17. marts 2021
KØB BILLET HER - https://www.randersteater.dk/program/gadekatalogerne/

Musikteatret Holstebro 23.-25. marts 2021
KØB BILLET HER - https://musikteatret.dk/program/gaadekatalogerne/

Teater V i Valby 7.-17. april 2021
KØB BILLET HER - https://www.teater-v.dk/forestilling/gaadekatalogerne/

Desuden kan teatre og teaterforeninger bestille forestillingen til Danmarksturné i efteråret 2021
Turneforestillinger kan bookes her https://www.turneteater.dk/produktion/gaadekatalogerne/

OM FORESTILLINGEN

Under den kolde krig forskedes der intensivt i ekstrasensorisk perception (ESP) som hypnose og telepati. Man forestillede sig, at bevidsthedseksperimenterne kunne bruges på diplomatiets slagmark til at læse og besætte fjendens tanker og programmere agenter til at foretage ødelæggende, politiske aktioner. Bag forskningen stod den geniale, farlige, sorte magiker Alistair Vanga, som siden forsvandt sporløst… eller gjorde han?

TEATER O PRÆSENTERER GÅDEKATALOGERNE, et møde mellem Øst og Vest, det bevidste og det underbevidste, det menneskelige og det guddommelige.

Stefan Falk arbejder i efterretningstjenesten. Hans far, den afdøde Oberst Ørhn, er efter Falks overbevisning omkommet i en fald-ulykke på deres fælles bjergbestignings-ekspedition til Vanga-bjerget i Armenien. Men er det sandt?

Den russiske efterretningsagent Vladimir Colombus er spion i Vesten. Nu får han en ny mission: Han skal, som sit alias, den kendte og feterede true crime-forfatter Peter Flemming, melde sig til tanke-eksperimentet GÅDEKATALOGERNE, som tilsyneladende er baseret på at udvikle præcise definitioner af karaktertype og match i internet-dating verdenen. Her vil Vladimir Columbus blive interviewet af auditøren Stefan Falk, hvis hemmeligheder han for alt i verden skal afdække.

I løbet af de to dobbelte mænds interview-seance vækkes en fortrængt erindring til live: En mission Falk fik af sin far, før dennes død, om at rømme og lukke en underjordisk base et sted ved Østersøen. Og et møde med en glemt fange låst inde en halv kilometer under jorden. Noget skriger og vrider sig dybt inden i Stefan Falks hoved. Noget der vil ud. En fortrængt gud.

BAGGRUND

Med udgangspunkt i et oplæg fra Teater Os kunstneriske leder Anders Valentinus Dam, har dramatiker Jokum Rohde begået et foruroligende drama, hvor to hovedroller dyster på manipulation, ord og magt, med dødelige hensigter. På overfladen et spionage-drama om mord og øst-/vestlig balance. Men under overfladen lurer en langt større episk forestilling om svigt, tro og den menneskelig søgen efter mening og længsel efter det guddommelige.

Oplægget lød i enkle træk: Vi lever i en verden, hvor vi oftere og oftere støder på historier, informationer og påstande om at nationer, organisationer, efterretningstjenester mm. forsøger at påvirke folkeopinion, valgresultater og fortællinger/rygter om folkevalgte og valgkandidater – både i egne og andre lande. Det er interessant at lave en forestilling, der udfordrer grænserne for, hvor langt tingene kan gå. Hvis der da er en grænse? Man kan få fornemmelsen af at vi endnu kun har set toppen af isbjerget ift. manipulation, Fake News og organiserede forsøg på undergravning af demokratier og samfund. De værn, sikkerhedsventiler og kanaler man havde under den kolde krig synes ikke længere at eksistere. Attentater mod, og likvideringer af tidligere tiders spioner og agenter fører til udvisninger af diplomater og lukninger af ambassader. Hvor kan vi være på vej hen, i en tid, hvor dem der kontrollerer meninger, tanker og handlinger, stadig får mere og mere magt?

GÅDEKATALOGERNE er blevet et nervepirrende psykisk skakspil om fortrængte minder, skjulte personligheder, dyb europæisk historie og en sort magiker, Alistair Vangas leg med guddommelighed gennem sit psykiske gidsel, den skizofrene Stefan Falk. Skuespillet er en kombination af stramt retorisk kammerspil og bevidsthedens grænseløse spil i tid og rum. En vanvittig vovet leg med det underbevidste. Det er blevet til en rå og sjælden voldsom tekst, der på samme tid indeholder et lyrisk og poetisk billedskabende sprog, der vækker et rystende, moderne værk til live. Læg hertil den europæiske stjerne-scenograf Christian Friedländers visionære billeder af gammel glemt psykisk forskning og europæisk historie, samt den ambitiøse instruktør Maria Kjærgaard-Sunesens sans for en fysisk-visuelt orienteret tilgang til den dramatiske tekst, der efterstræber et sanseligt og tre-dimensionelt scenesprog – og omridset af en ny type teateroplevelse toner frem.

GÅDEKATALOGERNE sniger sig ind i det primitive ur-center af sindet – krænger det fortrængte ud og piller de pæne meninger ned. Her finder vi en helt ny orden i det dystopiske, katastrofale og fortabte. Gud har drejet nøglen om og i GÅDEKATALOGERNE søger vi, hvad der står tilbage.

Vi tror på at denne forestilling, med spænding og visualitet, vil vække en fascinerende gru i sit publikum. At den vil ramme dybt ned i centralnervesystemet af borgerligheden og være en ny og anderledes teateroplevelse i det danske teater- og teaterforeningslandskab. Derfor indstiller Teater O den også til at blive optaget i Turnenetværket i sæson 2021/22 - om det lykkes at blive optaget meldes ud i november 2020

Forestillingen er godkendt til Garantiordningen under Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for scenekunst i 2021/22

 

 

 

GÅDEKATALOGERNE

Voksenforestilling - kan ses ned til 16 år

Produceret af Teater O i samarbejde med Teater V i Valby og Musikteatret Holstebro

Idé: Anders Valentinus Dam og Jokum Rohde
Dramatikker: Jokum Rohde
Instruktør: Maria Kjærgaard-Sunesen
Scenoraf: Christian Friedländer
Lyddesign/komponist: Johannes Eberl Smed
Lysdesign: Anders Kjems
Forestillingskonsulent: Pelle Koppel
Produktionsleder: Morten Birk
Afvikler: Steffen Brandt
PR: Teater O, Svalegangen, Randers Teater, Musikteatret Holstebro og Teater V
Administration: Dorte Wittrock

Medvirkende: Victor Marcussen og Anders Valentinus Dam

Optaget i Garantiordningen i sæson 2021/22

Download pressebillede

GÅDEKATALOGERNE